zondag 26 september 2010

Bielsko - Sonesovice 69km

Na een betrekkelijk warme nacht was eindelijk niet alles zeiknat s'ochtends, ook wel eens lekker. Het had vannacht wel een beetje geregend dus het was een beetje twijfelen waar we gingen ontbijten, onder een afdakje voor de zekerheid, of bij de tent. Het werd bij de tent, gisteren hadden we hier ook al gegeten op de bij elkaar gezochte stoelen en tafels van het terrein. Na de broodnodige calorieen konden we de fiets op, naar Tsjechie. Aangezien het gisteren een heuse aankomst bergop was geweest ging het eerste stukje naar beneden. Maar dit zou niet lang duren want al gauw waren daar de pittige hellingen die we vandaag meerdermale zouden tegenkomen.

Na een goede 15km kwamen we nog in Polen, op de tsjechische fietsroutes. Dit is een routenetwerk door heel Tsjechie met duizenden en duizenden kilometers gemarkeerde fietsroutes, dus eens even kijken hoe dit zou werken. Even later ging het regenen, iets wat het de hele dag af en aan zou blijven doen, en als het niet regende was het erg vochtig. Dit was best wel jammer want zo konden we niet veel van de omgeving zien. Daarom gingen we maar even binnen koffie drinken om de zloty's op te maken want we zouden vandaag naar een ander land gaan. Na heel wat gebarentaal konden we eindelijk duidelijk maken dat 3 koffie en 1 thee wilden. Er stond ook nog een schaal met cake en we vroegen of we daar ook misschien wat van zouden kunnen krijgen, ja hor en ze ging gelijk de schaal volladen, gratis. Het hielp niet echt om veel zloty's hier kwijt te raken want in totaal waren we er 10 zloty kwijt, ongeveer 2,5euro.

En toen kregen we een serieuze klim voor ons. In 4km zouden we van ongeveer 350meter naar 610meter moeten fietsen, in de regen nog wel. Een regenpak zou niet echt werken want het was redelijk warm dus dan zou je regenpak ook van binnen nat worden. Het was erg zwaar maar toen we op 550meter even overlegden of we nog naar de top zouden gaan of al naar binnen, kozen we bijna allemaal voor de top. En na nog even de tanden op elkaar zetten waren we er dan, alleen jammer dat we door het weer niet echt een uitzicht hadden. Na een klim komt een afdaling, het eerste deel hiervan was zo onverhard dat we gewoon moesten lopen, en het tweede deel ging zo steil naar binnen dat we eigenlijk continue onze remmen ingeknepen moesten houden. Beneden even de regenpakken aangedaan en toen kwam Leo erachter dat een pak sinaasappelsap gelekt had in zijn tas. Gisteren was dat een beetje misgekocht waardoor we vanochtend nog 3 pakken moesten meeslepen, waarvan het gevolg dus was dat er eentje opengetrild was.

Door al het klimmen en onverharde hadden we om hal 1 nog maar 35km op de teller, en moesten nu op zoek naar brood. Maar het dichtsbijzijnde plaatsje was nog zomaar 10km fietsen, en dat is een heel eind, als weer over heuveltjes moet, onverharde wegen, verkeerd rijdt, regen, nog meer onverharde wegen waar je geen eens kan fietsen en nog meer regen. Dus toen we dan eindelijk aankwamen zaten we er best door heen en gingen binnen wat eten. Het werd hamburger met friet, lekker joh! Ondertussen konden we ook gelijk de start van de Formule 1 Grand Prix van Singapore kijken, iets wat vooral Brian heel erg leuk vond. Daarna nog wat zloty's opgemaakt bij de supermarkt en op naar Tsjechie, het achtste land van de reis. Bij de grensovergang natuurlijk weer de standaardfoto gemaakt, en nu konden we er zelfs beide op. Ook kwamen er nog twee jongens langs die een foto van ons alle vier maakte en gelijk even zijn Engels wilden oefenen met een praatje. Het eerst wat je in een nieuw land moet doen is natuurlijk de pin-automaat zoeken en dat was hier een hele opgaven maar na even heen en weer vragen vonden we er gelukkig een.

Je kijkt gelijk in het rond of je al verschillen ziet met het vorige land. En het belangrijkste verschil wat opviel was dat er bij ieder kruispunt vol staat met bordjes van allemaal fietsroutes die je kan volgen. Ook zijn tot nu toe de wegen allemaal heel mooi geasfalteerd, hier moeten we wel voorzichtig mee zijn want dit vertelde we ook toen we van Litouwen naar Polen reden, en achteraf hebben we ook nog wel heel veel slechte wegen in Polen gehad. Daarnaast zijn er hier sowieso minder honden, echt een heerlijk rust is dat.

De regen ging van kwaad tot erger en we besloten maar op zoek te gaan naar een hutje waar we de nacht door zouden kunnen brengen. De eerste camping, waar ook hutjes stonden, was gesloten. Het tweede pension was vol. Maar gelukkig was er schuin tegenover nog een pension en hier vonden we een kamer voor ons, met keuken en twee badkamers. De fietsen kunnen helaas nergens binnenstaan, en wij vinden het allemaal heel zielig voor onze Koga's die nu buiten in de stromende regen staan, zeker ook omdat ze vandaag al zo hard hebben moeten werken voor ons. Want ondanks dat we 'maar' 69km hadden we meer dan 1000 hoogtemeters, iets wat we sinds Finland niet meer gehad hebben.

Een warme douche, schone kleren, een soepje en een lekker broodje doet eindelijk wonderen en dan voel je bijna weer als nieuw.

Tot morgen

4 opmerkingen:

  1. Hey alle 4. wat jammer van al die regen,hopen maar op beter weer.wel fijn dat er nu een pension is dan blijft de tent lekker droog.ja vervelend voor de fietsen je vergeet dat snel maar die moeten ook hard werken.leuke foto bij de grensovergang.hoop voor jullie op veel mooie fiets paden de komende tijd .liefs [o]pa en [o]ma]j .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoi grote groep lieverds,
    Jammer maar wij hebben die regen ook gehad gisteren vandaag begon wat mistig maar is prachtig geworden dus dit weer komt nu vast naar jullie!!!
    Heerlijk zo met z'n 4tjes he?
    De weken vliegen je allen om de oren ,niet voor te stellen dat jullie reis al halverwege is.....
    Heel veel plezie in Tsjechie
    en groet van ons allen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Veel plezier in Tsjechie. Jammer van de regen. Maar gelukkig niet zo koud. xxxx

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hello!

    Zo het weekend is voorbij gevlogen... maar nu weer helemaal terug om jullie te volgen.

    Jammer van dat weer, verre van ideaal, maar lekker blijven lachen!!

    Leuk dat je wat van de GP hebt kunnen zien.
    Uiteindelijke uitslag:
    Alonso, Vettel, Webber, Button, Rosberg.
    Erwin heeft besloten dat we deze GP maar eens in het echt moeten bekijken, wel tof zo in het donker!

    Nou beetje doorfietsen! We willen jullie wel meeten in de omgeving van Wenen... :P:P

    Enjoy -xx- Ris

    BeantwoordenVerwijderen