zaterdag 25 september 2010

Wadowice - Bielsko 79km

Heey allemaal,

Goh we hebben allemaal heerlijk geslapen en vooral Brian vond het erg prettig dat je geen nat tentdoek boven je hoofd had van de dauw. En de zon scheen vandaag ook alweer wat er erg warm uitzag maar schijn bedriegt want toen we bijna allemaal met korte broek op de fiets zaten was dit best wel een beetje fris, maar al snel waren we warm gefietst en het zonnetje deed ook goed zijn best. Het landschap was weer prachtig en dan voel je haast niet dat je naar boven moet;). En zo in het zonnetje was het echt genieten. Hélène zag op de fiets nog 4hertjes op een graanveld en ze riep: “ow, kijk nou!” Maar er was helemaal niemand in die buurt omdat je soms best een eindje uit elkaar fietst tussen de bergen. En zowaar hadden we al 29km gefietst toen we koffie gingen drinken, maar dit was nog lastig om een geschikt plekje te vinden. Brian & Hélène zijn niet zo moeilijk en vonden het dus prima om in een bushokje in de zon te gaan zitten. Maar vooral Leo vond dit toch niet zo erg leuk, dus die ging nog even verder zoeken. Uiteindelijk vond hij een plekje in de zon vlak bij een houten kerkje. En ja dit was toch wel een leuker plekje;).

Daarna fietste we verder en was het nog ongeveer 10km naar Auschwitz waar we een kijkje wilde nemen. Eigenlijk wilde we zonder gids omdat dit meestal sneller is en we hadden gelezen in het Polen boekje dat dit kon. Maar helaas er stond een bord voor de deur tussen 09.30 en 15.00uur was het verplicht om een gids te nemen. Elk uur ging er een gids en wij waren hier om 11.25 en 11.30 begon de Engelse tour dus dit betekende dat we moesten opschieten want voor we doorhadden dat de tour om 11.30 zou vertrekken was het al 11.28. Maar na snel wat kaartjes scoren en een headset konden we nog op de laatste nipper aansluiten bij de groep. En na wat geklooi met de apparaatjes wisten we welk kanaal we moesten hebben om onze eigen Engelse gids te horen. Aangezien er meerdere groepen tegelijk over het terrein liepen had elke gids dus zijn eigen kanaal. Dit systeem werkte echter prima want de groep was misschien wel van 45man groot en zo konden dus ook de achterste de gids goed verstaan.
Het was erg indrukkwekend om alles te zien en het verhaal er bij te horen, wat hier gebeurd is is echt verschrikkelijk! Eigenlijk niet in woorden uit te drukken zo erg. En zoals iedereen wel weet liggen er bezittingen en kledingstukken van de mensen die hier zijn omgekomen/vermoord. En dit was toch hard om te zien, vooral de afgeknipte haren vond Hélène erg moeilijk om te zien en wij allemaal de babykleertjes en poppen. Daarna zijn we op eigen gelegenheid naar het (tweede Auschwitz) kamp Birkenau hier stonden de houten barakken en de voor ons iets meer bekende aangezien deze vaak te zien zijn in verschillende oorlogsfilms. De omstandigheden waarin de mensen hier hebben geleefd zijn nog erbarmelijker dan die in het Auschwitz kamp. Verder laat ik het hierbij en hoop dat ik een goede beschrijving heb gegeven.

Hierna was het tijd om weer verder te fietsen want we moesten opnieuw nog best een eindje tot de camping, ongeveer 40km en het was al drie uur. En het was heerlijk om weer lekker te fietsen en we gingen dan ook ontzettend snel. Het leek hier vandaag wel nationale verbranddag want overal waar we kwamen werd al het overige tuinafval verbrand waardoor we dus regelmatig door een stinkende rookwolk fietsten. Voor ons een beetje gek maar dat schijnt hier heel normaal te zijn.
Na een kleine stop met een lekker ijsje gingen we weer verder en ondanks de heuveltjes/bergen die weer terug kwamen ging het best lekker en waren we eigenlijk zo in het plaatsje waar de camping ook zou liggen. Maar toen begon de klim naar de camping en in deze klim hebben we alweer het hoogste punt in Polen bereikt en gelukkig was de camping hier open dus konden we lekker ons tentje opzetten en nog even in het licht eten waarnaar we een lekkere douche namen (Brian helaas een lauwe douche omdat hij als laatste ging). Nu zitten we lekker in het restaurantje/cafeetje te genieten van een koffie of iets anders en kruipen we straks weer lekker ons tentje in.

Tot morgen weer=)
Leuk weetje we kwamen er net achter dat we hemelsbreed 2400km van de Noordkaap verwijderd zijn en ook precies hemelsbreed 2400km van Malaga.

4 opmerkingen:

  1. Hé, heb je je zonnebril nog gevonden. Fijn dat het mooi weer is. xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey wat fijn dat het weer en de omgeving zo mooi zijn.dat is dubbel genieten toch. bij ons vandaag veel buien ,en ook niet ech een lekkere temperatuur.
    Ik heb vandaag ook na langetijd weer een stukje gefietst. ben er erg blij om.fijne dag morgen. liefs opa en oma j.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hi,

    since yesterday, when you encouraged me to give more tips, I am considering if there is anything else from my Poland cycle tours in the 80s that I should tell you. Finally I found something: In Zakopane we found by chance the cheese Oscypki (http://de.wikipedia.org/wiki/Oscypki) and that was really tasty! So if you have a chance just try it once!

    Congratulations on making the half distance. Spain is not very far any more!

    And yes, a visit to Auschwitz belongs to a tour like yours. I remember that I felt the same way as you described it, when I saw the hair and the belongings of the victims. It is history that must never happen again and I appreciate it that you mentioned it in your blog.

    Enjoy the rest of your tour, keep healthy (I caught a bad cold on the last cycle day) and may the weather be fine

    Jan

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hey fietsgangers,
    het duurde even maar wij zijn alweer helemaal bijgelezen. edwin is nu hier en dat is ook erg gezellig. wij moeten onze 4000 foto's nog even uitzoeken! Maar jullie hebben er ook al een hoop!
    morgen moeten we weer werken dat zal wel even wennen zijn, als jullie straks terug komen zal dat nog veel lastiger zijn! Auschwitz is inderdaad erg indrukwekkend... we zijn trots op jullie, leuk dat jullie het middelpunt van europa hebben gepasseerd, jammer dat jullie over de helft zijn kwa dagen...
    Groetjes Robert en Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen