maandag 6 september 2010

Vilnius - Trakai 43km

Vanochtend begon niet als een rustdag zoals we gehoopt hadden, ten eerst omdat de wekker gewoon om 7uur ging en ten tweede omdat er om kwart over 7 een vrachtwagen kwam voorgereden waar 2 mannen uitstapten die de camping kwamen afbreken. Nu denk je: 'he? de camping afbreken?'. Ja inderdaad, deze stadscamping was niet meer dan een parkeerterrein van een grote evenementenhal en er was een klein tentveldje even verderop omringt met ijzeren hekken. Dus ja, we hadden vandaag twee opties bedacht. De eerste was dat we Vilnius links zouden laten liggen en doorrijden naar de volgende camping(een kleine 30km verderop) en daar een halve rustdag te doen. Of nummer twee, naar Vilnius gaan, ergens de fietsen neerzetten en Vilnius verkennen en dan pas vanmiddag naar de andere camping fietsen. We kozen voor nummer twee, we komen hier waarschijnlijk toch niet zo vaak in ons leven en dan moet je Vilnius wel gezien hebben. Dus na ontbijten, wassen, fietstassen inpakken en water bijvullen reden we iets na 9en over de drukke wegen naar Vilnius.


Het was niet moeilijk om het centrum te vnden want daar waren we gisteren ook al geweest. Eerst maar even langs de toeristeninformatie voor een plattegrond van de stad en wat er te doen is. Daarna de fietsen op een goede plek zetten en na een goede kop koffie/warme chocolademelk begonnen we dapper aan de stadswandeling. Er waren volgens het boekje 25 dingen te zien die de moeite waard waren en er was een hele wandelroute langs gestippelt. Wij zijn tot nummer 7 gekomen en toen zijn we onze eigen route gegaan. We hebben wel de mooie kathedraal gezien en een oud fort opgeklommen die een werkelijk prachtig uitzicht over de stad geeft. Deze stad is heel anders dan de andere Baltische hoofdsteden, Riga en Tallinn. In die steden zie je heel veel van de middeleeuwen terug en is er maar echt een gedeelte wat de oude stad is. Maar hier is dat totaal niet, toen we op het uitzichtpunt stonden zagen we zowel oude gebouwen als nieuwe, mooie en lelijke. Volgens de boekjes wordt het ook wel het tweede Rome genoemd, en Brian (die al eens in Rome geweest is) vond dit wel een beetje te zien. Niet helemaal want het verschil tussen arm en rijk is hier levensgroot. Als je door de straatjes loopt is het ene gebouw schitterend en daarnaast staat dan een oud houten huis. De souvenierswinkeltjes konden natuurlijk ook niet ontbreken en Hélène wilden wel bij ieder winkeltje naar binnen maar dat vond Brian niet echt heel leuk die zei: 'ze verkopen toch allemaal hetzelfde'. Daar was Hélène het natuurlijk niet mee eens. Dus hebben we een kleine compromis gemaakt en zijn we ongeveer bij de helft naar binnen geweest.

Na nog een paar kerken gezien te hebben vonden we het wel genoeg geweest en gingen naar het cafe/restaurant terug waar onze fietsen stonden en we vanochtend koffie hadden gedronken. Ze hadden daar ook hele lekkere lunchgerechten dus die moesten we natuurlijk ook proberen. Hélène koos voor een club sandwich met kaas en bacon en frietjes en Brian voor een chickenburger met frietjes, samen met een vruchtensmoothie smaakten het geweldig. Na nog wat boodschapjes moesten we weer op de fiets om naar de camping te gaan, en dit is niet geheel ons ritme dus de benen waren niet echt goed vandaag. De grote stad uit komen was deze keer ook niet echt een succes want het fietspad langs de snelweg hield plots op, waardoor over een bospaadje verder moesten en toen zaten we weer op een rustige landweg, heerlijk! Even later stonden een auto, en er kwam een man uit die Frans tegen ons te praten. Best jammer dat wij geen Frans spreken en het is toch echt de Nederlandse vlag die we hebben. In half duits en frans wilde die ons toch nog wel even de weg wijzen. Maar we hebben zelf ook een kaart dus maar even het vriendelijk aanhoren en dan verder.


Even later reden we verkeerd en kwamen we via een doodlopende weg op een klein bruggetje en nog een klein hobbel bruggetje in Trakai terecht. We wilden de weg niet terug fietsen want we waren halverwege door een paar honden achteraan gezeten. Maargoed, Trakai bleek een werkelijk prachtig plaatsje met een nationaal park, een kasteel, heel veel water en mooi weer;). Dus besloten we gelijk dat we morgen lekker een rustdag doen om in het stadje rond te lopen, een kano of kajak te huren om over de meren te varen en het plaatstelijk kasteel te bezoeken. Het grappige is dat we met puur toeval hier gekomen waren en onze route eigenlijk anders liep.


Vier kilometer verderop was de camping en hier bleken we eens niet de enige gasten te zijn want er waren hier zelfs spanjaarden! Snel de tent opgezet want dan kan deze ook eindelijk eens helemaal droog worden, sinds een week en dan lekker in het zonnetje lezen, koken en eten.


Morgen hebben we uiteindelijk toch onze welverdiende rustdag!


Groetjes..








3 opmerkingen:

  1. Nou al met al een leuke dag en morgen wordt ook vast erg leuk, mooi kasteel.
    Gelukkig was deze camping wel open.
    En waarom hebben jullie de wandeling eigenlijk niet afgemaakt??????
    vijne dag morgen groetjes ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn dat jullie morgen wel een echte rustdag kunnen houden, en dat het weer goed is zo te zien.
    xxx van ons

    BeantwoordenVerwijderen