woensdag 22 september 2010

Gacki - Krakow 91km

Hallo allemaal!

Na een middelmatig koude nacht, was onze tent om 6uur toch wel goed nat van de dauw. Maar we hadden de zon en wind om deze bijna droog te blazen, dus dat je niet met 5kg extra op de fiets zit omdat de tent drijfnat is. Omdat we aan het wildkamperen waren hadden we natuurlijk geen douchegebouw waar we lekker ons konden scheren, wassen en tandenpoetsen. Maar dat los je als volgt op: nou tandenpoetsen spreekt voor zich dat je je ook wel eens wandelend door het huis en met een slokje uit je bidon om te spoelen ben je zo klaar. Het scheren is een stuk moeilijker, Leo gaat met een spiegeltje bij het water zitten om toch 'glad' de dag in te gaan, maar Brian heeft hier een hele andere manier voor, die doet het gewoon niet, hoef je in ieder geval niet te tobben. Het wassen tenslotte is ook niet heel lastig want je doet een beetje water uit je bidon op je washand en wast daar je gezicht mee, of je doet je washand in het water van het aangrenzende meertje en doet zo je gezicht wassen, maar vandaag was dat geen optie want het was een beetje slootachtig water. Daarna ontbijt, zittend in een kringetje allemaal op onze waterdichte zak (waar de slaapzakken en matjes inzitten), middenin het kringetje het brood en beleg en pak maar wat je wilt. Helaas is sinds gisteren alweer onze hagelslag voorraad op. En voor diegene die dat niet weten in het buitenland verkopen ze geen hagelslag, dus best wel balen, vooral voor Hélène. Uiteindelijk zit alles om 5 over half 9 op de fiets en vertrekken we. Je zal wel denken: 'he wat zijn jullie vroeg?!' Maar sinds Leo en Rian hier zijn vertrekken we een half uurtje eerder, ook omdat het om 7uur bijna al donker is.

De eerste 5km van vandaag zijn vlak, en ik zal je vertellen dat zijn samen met de laatste 10km de enige vlakke kilometers van de dag. Maar dat is helemaal niet erg, want als je omhoog gaat, ga je vanzelf ook wel weer een keer naar beneden. Dat zeggen de meeste 'niet-echt-fietsers' altijd tegen ons: 'ja maar als je omhoog gaat, ga je ook weer eens naar beneden'. Dat klopt inderdaad maar de als je met een gemiddelde snelheid van 10km/p/u omhoog gaat en met een snelheid van om en nabij de 40km/p/u naar beneden gaat, kan zelfs een ezel wel bedenken dat je veel langer, qua tijd, omhoog rijdt dan naar beneden. Maar het heeft ook alletwee voordelen. Bij het omhoogrijden, als het niet te steil gaat, heb je tijd om om je heen te kijken wat je, als je heel hard naar beneden gaat, niet heb want dan moet je op de weg let. En het voordeel van naar beneden rijden is dat je snel heel veel kilometers maakt. Maar genoeg hierover. Het was vandaag weer prachtig. Meerdere malen gingen we een paar kilometer omhoog en dan heb je een weids uitzicht over de akkers, bossen en heuvels in de verte. En nog steeds blijven de mensen je hier verbazen. Het is ieder voor zich, zorg maar dat je zelf eten heb. Dus ieder huisje heeft wel een klein akkertje, waar nu het oogsttijd is, hele families (baby tot bejaarden) op het land aan het werk zijn om het eten voor komende winter binnen te halen.

Vandaag zouden we naar Krakow rijden waar we morgen een rustdag hebben. Maar zoals met alle grote steden zijn de wegen ernaartoe bijna altijd druk. Zo waren ook de laatste 15km naar de stad, en daarbij kwam ook nog eens dat ze aan het wegwerken waren zodat er soms maar een baantje beschikbaar was. Dus dan rijden wij maar meestal op het baantje waar ze aan het 'werk zijn', ze zijn meer bezig met roken en staan een beetje een groepje te praten. Maar dan komen we gelukkig in de stad aan waar er een heel mooi fietspad voor ons klaar ligt dat ons bijna naar de camping leidt. Brian is al weleens in Krakow geweest, met een uitwisselingsproject van zijn middelbare school, en zoekt naar herkenningspunten maar het is te lang te geleden en hij weet eigenlijk alleen nog maar het aanblik van het kasteel. Nadat we nog een stukje over een smalle evenwichtsbalk hebben gebanlanceerd, omdat het fietspad was weggeslagen door het water, komen we aan op de camping.

Daar aangekomen is het even kijken wat we gaan doen, we wilden eigenlijk nog naar de oude stad gaan om daar een hapje te eten maar omdat Brian de hele dag al niet lekker is gaat dit niet door. De dames gaan boodschappen doen, en de jongens gaan de tent opzetten. Hierna slaapt Brian nog een uurtje en na nog eens een warme douche en lekker eten voelt hij zich alweer iets beter. We hebben hier een half-overdekt keukentje met tafel, dus we kunnen hier nog even lekker zitten met heel veel dikke warme kleren want.. het is weer koud!

Morgen gaan we een dagje city-trippen in Krakow, en daar hebben we allemaal wel erg veel zin in na de 5 dagen fietsen en weer 442km verder.


Tot morgen!






3 opmerkingen:

  1. Hallo Allemaal,

    Mooie stad hoor Krakow, zijn we ong 4 jr geleden geweest. In een deel is de film Schindlers List opgenomen, best indrukwekkend.
    Het weer ziet er best goed uit, zonnetje. we duimen dat het zo blijft! en de foto;s worden ook steeds mooier!!

    groetjes allen
    A, L, E, R

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel plezier in Krakow. Hoop dat je weer bent opgeknapt Brian. xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey!

    Ik heb nog een beker van Krakow in de kast staan. Die heb ik van Bri gekregen na de vorige keer dat hij er geweest is.

    Als wij komen neem ik wel weer hagelslagjes mee! Dat kun je natuurlijk niet zo lang missen - dus maak maar een scheurkalender 8)

    Bri snel weer opknappen!

    Garoetjes!
    Ris

    BeantwoordenVerwijderen