vrijdag 6 augustus 2010

Rustdag Uppsala 18km

Om weer eens zonder wekker wakker te worden is toch ook wel lekker hor, maar Hélène is dan toch gewoon om 7uur wakker. Wat zit er toch al een ritme in. Bij Brian duurde het wat langer, zodat Hélène maar haar iPod ging luisteren. Om kwart voor 8 gingen we eruit en aten we weer bijna een heel brood op, dat was best vreemd want het was precies hetzelfde brood als gisteren en gisteren hadden al zo'n 50kilometer gefietst. Maar op een rustigdag moeten toch de reserves worden aangevuld. Nog een paar feitjes van de afgelopen tijd, we hadden 12 dagen achter elkaar gefietst, wat in totaal een afstand was van 1020kilometer en in die dagen hebben we maar 4dagen regen gehad en 4 dagen bewolkt en 4 dagen toch wel overwegend zonnig. Het gaat dus steeds beter met het weer. En zo was het vandaag ook want de lucht was weer blauw, en het zonnetje lachten alweer;)

De nodige rustdag dingetjes moesten weer gedaan worden zoals het wassen en de fietsen schoonmaken. Dus na het ontbijt aan de slag. Hélène moest helaas op de hand wassen omdat de wasmachine bezet was tot 5uur maar toen ze dus bij de wasmachine aan het wassen was, bleek dat er niemand was en de wasmachine niet draaide, toch wel een beetje jammer. Brian maakte de fietsen schoon, wat niet echt heel nodig was omdat we het tussen de rustdagen door al een paar keer gebeurd was en de afgelopen dagen zonnig waren geweest. Na de was te hebben opgehangen hielp Hélène ook nog mee. Daarna gingen we even wat drinken maar aangezien al onze koekjes opwaren aten we maar het laatste stukje brood met pasta op. Vervolgens gingen we naar het centrum van Uppsala een toch wel grote stad met 109 000 inwoners.

Het eerste wat je dan doet als je er aan komt (het was nog 8km van de camping) is de toeristeninformatie zoeken. Gelukkig bleek deze in Brian zijn GPS te staan zodat het niet echt heel veel zoek werk was. Daar binnengekomen konden we gratis internetten dus snel maar de weer hele leuke reacties van gisteren lezen. Ook staat onze route nu helemaal onderaan in een kaart uitgetekent, hier heeft het ondersteunende technische team voor gezorgd;), bedankt! Er waren een paar dingen wat we wilden zien en het eerste was de kerk. De kerk is het hoogste gebouw van heel Scandinavie en er liggen veel koningen begraven. Het is een hele oude kerk maar dat was niet aan de buiten en binnenkant te zien. Daarna gingen we naar de bibliotheek wat ook weer de grootste van heel Scandinavie was met meer dan 5 miljoen boeken. Ook wordt er een zilverbijbel tentoongesteld die gemaakt is in de 6de eeuw en geschreven is in het Gothische op paars purper papier. De bijbel was niet meer compleet want er waren nog 187 bladzijden van de in totaal 336 die het oorspronkelijk had. Nog niet zo lang geleden is er in Duitsland een bladzijde opgedoken. Daarnaast stonden in het museeum nog veel meer oude bijbels en kaarten. De bibliotheek zelf mochten we niet in omdat die alleen voor studenten was.

Omdat het zo warm was werd het daarna wel eens tijd voor een ijsje en na alle Magnums van de laatste tijd hadden we nu lekker een bolletje aardbeienijs in een hoorntje. Toen we tussendemiddag zaten te eten zaten we toevallig tegenover de bioscoop en waren er al langs gelopen om te kijken wat er draaide en hoelaat en als we nog tijd over hadden zouden wel naar de film gaan. En we hadden nog wel wat tijd over dus na boodschappen te hebben gedaan gingen we naar de film: Lettres of Juliet. Toen we bij de kassa een kaartje gingen kopen draaide de cassiere het scherm om de plaatsen te laten zien, wij dachten dat ze liet zien waar we dan zouden zitten maar we mochten kiezen waar we wilden zitten. Geheel verrast door deze vorm van kaartjes kopen zeiden we kies jij maar. En bij de film hoort natuurlijk ook popcorn. Bij zaal 8 aangekomen bleek het niet meer dan een grote huiskamer te zijn met 38 stoelen (5 rijen). Het scherm was niet veel groter dan de flatscreen van Brian zijn broer en er zaten maar 2 andere mensen bij. Maar het was een hele leuk de film, en goed te volgen want het is toch vreemd Zweedse ondertiteling en Engels luisteren. Gelukkig liep die goed af, want Hélène moest toch wel wat traantjes weg pinken tijdens de film.

Daarna was het terug naar de camping racen want me moesten de was nog afhalen, eten maken en douchen voordat de visite komt. Maar dat is allemaal gelukt en we zijn bijna klaar, als het goed is zijn ze hier rond half 9. Het is toch best wel spannend om na 7 weken je (schoon)ouders weer eens te zien maar we vinden het ontzettend leuk!

Groetjes, ons..

4 opmerkingen:

  1. heey

    lijkt me een leuke dag geweest. en nu nog een leuke avond ook,geniet er van. lieve gr voor allemaal.
    opa en oma j

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dag besteding zeg weer eens wat anders.
    Ben ook naar de film geweest gister met gina, marije en marion(marije d´r moeder) was heel gezellig. Geniet van de visite, en het mooie weer. Hier regent het op dit moment. xxx groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hello,

    Ik ben inmiddels weer helemaal bijgelezen en moest enorm lachen om de vergelijking tussen de bioscoop en mijn tv :). Wel heel erg grappig om daar naar de bios te gaan!

    De foto's van Sri Lanka staan btw op Picassa, dus als je weer een keer goed internet hebt, hier is de link:
    http://picasaweb.google.nl/113277972405491438251/SriLanka2010ErwinEnMariska?feat=email#

    Als je het algemene reisverslag wil lezen kan dat hier:
    http://shoestring.nl/azie/sri-lanka/sri-lanka-on-a-shoestring/meer-reisinformatie

    Veel plezier komend weekend!

    Groetjes

    Erwin

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hey hallo,
    wat moet het heerlijk zijn weer je (schoon)ouders te zien!!
    geniet er van!!!
    x patries

    BeantwoordenVerwijderen