zaterdag 3 juli 2010

Abisko - Narvik 83km

De zevende fietsdag op rij. Voor diegene die niet echt ervaren zijn met fietsvakantie zal ik het even uitleggen hoe wij meestal de vakanties indelen. De eerste keer dat Brian meeging naar Noorwegen was het vaak 3 dagen fietsen, 1 dag rust, 3 dagen fietsen, 1 dag rust, enzo. De fietsvakanties erna werd het langzaam uitgebreidt naar 4 a 5 dagen fietsen voordat er een rustdag werd ingelast. Dit omdat je vaak na 4 a 5 dagen helemaal murw bent gefietst. Dus vandaag de zevende dag achter elkaar op de fiets is een heus record voor ons! Maar goed we hebben hier onze redenen voor, de hoofdreden was dat het veel te koud is boven in, wat nu langzaam maar zeker beter wordt. En daarnaast hadden we nog twee dagen verloren door de fietsen die we graag wilden inhalen. Maar goed, je hoort ons niet klagen, het is hier nog steeds heel mooi! En vooral vandaag is vooral het landschap alleen maar mooier geworden.

Vanochtend werden we wakker, (eigenlijk zou de zin heel mooi zijn als ik nu zonnetje zou schrijven), van de regen. Maar eer dat wij eruit waren was de regen gestopt en waren de wolken nog over. Aangezien we gisteren geen vers brood hadden kunnen vinden, moesten we vanochtend een zak 'Adventure Food' eten. Dit is een gedroogd onbijt, lunch of diner. Die een hele lange tijd houdbaar zijn en waar je alleen maar water bij hoeft te doen en dan smullen maar. En gisteren hadden we er al een als avond eten op en dat was zeer geslecht, en ook het ontbijt was erg lekker, en het belangrijkste het vult heel erg. Mede door het snelle ontbijt hadden we vandaag in record tijd ons spulletjes bij elkaar gepakt en zaten we iets na 9 uur op de fiets. Het was gelukkig niet zo koud als de dag ervoor.

De eerste 10km reden we nog langs een meer, waar we gisteren ook de hele dag al naast hadden gereden, maar daarna zouden we een hoogvlakte oversteken naar Noorwegen. Ons humeur was niet geweldig vandaag, de benen deden zeer bij ieder stukje dat omhoog liep en we waren echt toe aan een rustdag. De weg begon langzaam omhoog te lopen en de omgeving begon weer op Noorwegen te lijken. De bomen verdwenen langzaam en het rotslandschap wat we ook op de Noordkaap hadden gezien, kwam langzaam te voorschijn. We hadden al meer dan 100km geen boodschappenwinkel gezien en verwachten deze ook niet totdat we de eindbestemming van vandaag bereikt hadden. Maar opeens vlak voor dat we Noorwegen ingingen was daar opeens de Coop (een supermarktketen in Noorwegen en Zweden). Dus wij dachten al dat het heel duur zou zijn, aangezien we op 500meter hoogte zaten ergens in de middle of nowhere. Maar dat bleek ook niet zo te zijn en wij waren maar al te blij dat we nog even 'goedkope' boodschappen konden doen in Zweden.

Een kilometer later reden we Noorwegen in, en je raadt het al, het begon te regenen. Gelukkig niet al te lang, maar onze lunch viel wel in het water hierdoor. Het landschap was ondertussen van heel mooi naar schitterend gegaan. En toen we even later nog in een dorpje kwamen (verwacht je echt niet daar) keken we helemaal onze ogen uit. Midden tussen alle rotsen, bergen en meertjes waren allemaal kleine houten huisjes gebouwd. De ene nog leuker dan de andere. Sommige waren op een eilandje gebouwd midden in een meer, dus de enige mogelijkheid om daar te komen was met een bootje, of in de winter over het ijs. We zaten nog op een hoogte van 500meter en we zouden binnen 20km de zee zien volgens de kaart, dus de enige weg was nog naar beneden. De regen was ondertussen gestopt en samen gingen we al racent naar beneden waar we snelheden van boven de 50km/p/u reden.


Toen we eenmaal weer beneden waren en weer moesten trappen was dit toch wel even een domper voor de benen. Maar we waren nu bijna in Narvik waar de camping was. Bij de zee konden ook al het begin van Lofoten zien, een van de mooiste natuurlandschappen van Noorwegen, waar we na de rustdag 5 dagen over heen zullen gaan rijden. Het enige probleem van de Lofoten is dat de weg geen enkel moment vlak is. Het is continue een paar honderd meter omhoog en dan weer een paar honderd meter naar beneden. Na even doorbijten nog zagen we toch echt het bord van de camping en hadden we bijna rust. Nadat we ingecheckt waren, kwamen er achter dat het morgen toch zondag weg was, dus supermarkten dicht, en dat we nog wel wat reserve-maaltijden nodig hadden voor de Lofoten aangezien we daar niet zo heel veel winkels verwachten. Dus moesten we toch nog even 2km fietsen naar de supermarkt heen en weer voordat we de tent op konden zetten.
Voor het eerst deze vakantie ging Brian, Hélène der geweldigte kookkunsten van de afgelopen twee weken proberen te overtreffen, maar dit was helaas niet gelukt. Wel was het koteletje, aardappels en sla best lekker te eten. Toen we eten aan het maken waren zagen we een fietser die we ook al 2 dagen terug hadden gezien dus dat was wel even leuk om te praten over dat de omgeving zo mooi was en waar die nu naar toe ging. Dat is een beetje het standaard-vakantiefietser-praatje, hoi, waar kom je vandaan, hoelang ben je onderweg en waar ga je naartoe. Ook hebben we nog gezellig gepraat met een Canadese jongen, die zijn baan had opgezegd en gepland had om 1,5jaar door Europa te zwerven, samen met een jongen uit Zweden, die zomaar 3 maanden vrij had gekregen. Ze waren ook op weg naar de Lofoten om daar samen te gaan bergklimmen. Het is echt heel leuk om dan ervaring uit te wisselen en aan te horen wat hun gaan doen, waar ze vandaag komen, waarvoor ze dit doen en ook dat er (bijna) altijd dan terug gevraagd wordt wat jullie doen, en dat is naturlijk altijd leuk om te vertellen;)
En nu zitten we lekker buiten met een schitterend uitzicht over Narvik Bay (kijk maar is op Google Earth) met in de verte bergtoppen met sneeuw.

Morgen rustdag, en dan weer verder.
ps. Jammer dat die Duitsers door zijn maar 4-0 is wel echt overtuigend.
ps. De Tour is begonnen, veel plezier iedereen die morgen gaat kijken!!

7 opmerkingen:

  1. hey jullie, het is nu wel tijd voor een rustdag hoor ,geniet er van.ik zou wel eens een stukje met jullie mee willen fietsen.alleen zo hard naar beneden gaan lijkt me iets te heftig.ja lijkt me ook leuk de verhalen van mensen die je tegen komt.5 dagen fietsen op de lofoten is toch zeker helemaal te gek.liefs opa en oma jansen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey jullie. ja nu is het wel tijd voor een rustdag hoor.geniet er van.ik zou wel eens even een stukje mee willen fietsen,alleen met 50 km naar beneden lijkt me iets te veel van het goede . maar 5 dagen fietsen op de lofoten moet geweldig zijn.in gedachten ben ik vaak bij jullie.liefs opa en oma jansen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey!
    de COOP zit volgens mij ook in Abbenbroek - toen we naar de Bernisse gingen, gingen we daar altijd drinken halen 8)
    Succes met bergje op bergje af na die welverdiende rustdag - ga ook lekker uitrusten he!!
    xx Ris

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ROTTERDAM - Fabian Cancellara heeft met machtsvertoon de proloog van de Tour de France in Rotterdam gewonnen. De Zwitserse wereldkampioen legde de 8,9 kilometer af in 10.00 minuten, een gemiddelde van 53,4 km/uur. Het leverde hem tevens de gele leiderstrui op. Het is Cancellara's vierde proloogzege in de Tour.

    Cancellara was tien seconden sneller dan de Duitser Tony Martin. De Brit David Millar eindigde op twintig seconden als derde.

    Zevenvoudig tourwinnaar Lance Armstrong (38) reed naar de vierde plaats. De Amerikaan gaf 22 tellen toe. De Spanjaard Alberto Contador, vorig jaar winnaar van de Tour de France, eindigde als zesde. Zijn achterstand op Cancellara bedroeg 27 seconden.

    Beste Nederlander was Niki Terpstra, die een tijd reed van 10.36. De renner van Milram eindigde daarmee als zestiende. Nederlands hoop voor het klassement Robert Gesink leverde 51 tellen in. De meeste renners hadden in Rotterdam last van de regen. Pas tegen het einde van de proloog werd het droger.

    Tony Martin nam de gok vroeg te vertrekken. De Duitser was onlangs al de sterkste in een tijdrit in de Ronde van Zwitserland. ,,Hij is één van de beste tijdrijders ter wereld'', complimenteerde Robert Gesink de Duitser van Columbia. Martin moest lang wachten of hij nog verslagen zou worden. Erkende specialisten als de Brit Bradley Wiggins, dit jaar al winnaar van de proloog van de Ronde van Italië in Amsterdam, gingen op de natte wegen ten onder in het gevecht.

    Uiteindelijk lukte het één renner om Martin nog van het geel af te houden. De gedoodverfde favoriet Cancellara had na ruim vier kilometer al een kleine voorsprong op het schema van de Duitser. Uiteindelijk was hij, die eerder dit seizoen te maken kreeg met speculaties dat hij een motortje in zijn fiets gebruikte, toch 10 seconden sneller.

    Lars Boom kwam niet aan een topklassering toe. De jonge Rabo-renner, die eerder dit seizoen de proloog van de Franse rittenkoers Parijs-Nice naar zich toetrok, reed in Rotterdam 44 seconden langzamer dan de winnaar. ,,Het was niet echt geweldig", zei Boom.

    Klassementsrenner Robert Gesink deed het niet slecht op de natte wegen. Voortgestuwd door een hels kabaal dat de talloze toeschouwers produceerden verloor hij bijna een minuut. ,,Ik ben natuurlijk geen renner die hier kan winnen. Maar het ging best goed.''

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Haay!

    Heerlijk even een rustdag, ik ben benieuwd wat jullie gedaan hebben vandaag! Wij hebben inderdaad genoten van de Tour dit weekend; gister in de regen, vandaag in het zonnetje!!

    Met 50km p/u van een berg af is wel hard zeg.. :| Maar jullie als superfietsers kunnen dat vast heel goed! :D

    Take care in de bergen!!

    Liefs, Caroline xx

    BeantwoordenVerwijderen
  6. leo rian edwin4 juli 2010 om 18:14

    hoi hier uit een internet cafe vanuit ja echt estland! super om de blog weer te lezen! geniet maar in mooi noorwegen! groetjes edwin leo rian

    BeantwoordenVerwijderen
  7. leuk mooi uitzicht succes groetjes van steven

    BeantwoordenVerwijderen