dinsdag 20 juli 2010

Gaddede- Jule 72km

Heey allemaal,

daar zijn we weer!=) Vanochtend mochten we een beetje uitslapen van ons zelf. Want gisteren was toch best een lange dag geweest en het was toch best nog laat voor we in bed lagen. Want ja, als je dan op de camping aankomt moet je eerst de tent opzetten, eten maken, eten opeten, afwassen, douche, blog typen, bedden opmaken, nog even lekker zitten en dan is het toch wel tijd om naar bed te gaan. En aangezien we gisteren ook wat later dan normaal op de camping waren schuift alles automatisch een beetje op.

Dus vanochtend om half10 zaten we dan op de fiets en konden we naar de Supermarkt. Waar Brian toch wel erg veel zin in had. Daar aangekomen hadden ze net lekker vers warm brood wat toch wel erg lekker ruikt! En dan zijn het ook nog zoveel broden, welke moet je dan kiezen! Maar goed, rond 10.10uur waren we de supermarkt weer uit en kon het fietsen beginnen. We wisten nog niet precies waar we uit zouden komen vandaag want de eerst volgende camping ligt toch zo'n 150km verwijderd van Gaddede (startpunt vanochtend). Nou daar gaan we niet aan beginnen dus waarschijnlijk zouden we gaan wild-kamperen, na ongeveer 75km. Maar we zouden wel zien!

Vandaag zijn we weer de grens overgegaan naar Noorwegen (we kunnen er maar geen genoeg van krijgen;)). Maar veel verandering in de omgeving was het niet (vonden wij), maar dat betekent niet dat het hier minder mooi is.

Na ongeveer 5km kwamen we dan op de grens van Noorwegen, heel bijzonder was het niet. Er stond een klein bordje dat je nu weer in Noorwegen was, maar dat was het dan. Iets later verdween het asfvalt en zagen we weer bordjes van wegwerkzaamheden. Dat was dus weer een stukje onverhard, maar daar kunnen we niet zo mee zitten. Grappig is dat het verkeer hier gewoon over de weg waar ze mee bezig zijn word geleid, ze moeten alleen soms even wachten. En als er dan weer ruimte is kan je achter een speciaal autotje rijden zodat de wegwerkers even wachten en daarna weer verder gaan. Wij als fietsers hoeven amper te wachten en kunnen er gewoon makkelijk langs, hier doen ze niet zo moeilijk.

Rond 11uur besloten we even te stoppen want we hadden koffiekoeken gekocht en daar hadden we best trek in. Thee hebben we maar niet gezet want het begon ook een beetje te regenen en om dan met je keteltje in de regen op de grond te gaan zitten. Vonden wij allebei niet nodig. Dus voor we verder fietsten regenpakken aan en fietsen weer. Later werd het toch weer droog dus regenpakken weer uit. Dit ging nog even zo door aan, uit, aan, uit. Maar toen moesten ze toch echt aanblijven. Gelukkig regende het niet zo hard, zodat we nog wel van de omgeving konden genieten.

Om 1uur hadden we toch echt flinke honger en nog geen bushokje of iets dergelijks tegengekomen dus gingen we maar gewoon aan de kant van de weg zitten. De regen viel mee, maar de mini-mugjes kwamen alweer gelijk op ons af. Brian bleef rustig zitten maar Hélène besloot lopend haar broodje op te eten en vond dit een stuk relaxter.
Op een gegeven moment stopte Brian en zei dat Hélène ook maar even moest komen kijken. Hélène natuurlijk gelijk helemaal nieuwsgierig en dacht dat er op z'n minst een Eeland stond. Dit was helaas niet het geval maar wel stond er een Kraanvogel. Nou denk je misschien: "wat is dat?" Tja, dat weten wij ook niet precies maar het is een vogel en Hélène heeft van haar mammsie meegekregen dat die bijzonder zijn. Dus wij natuurlijk een foto gemaakt, niet heel goed zichtbaar maar op die uitzichtfoto zit dus in het midden van het gras een Kraanvogel;).
Later kwamen we er trouwens nog twee tegen, maar Brian vond het niet nodig om weer een foto te maken.

Het nadeel van Noorwegen is toch wel dat ze vrij weinig picknickplaatsjes hebben. In verhouding tot Zweden dan. Dus ons appeltje hebben we dan uiteindelijk maar onder een klein afdakje opgegeten. En dan gaan we maar gewoon weer lekker door want te lang stilstaan in de regen is niet zo fijn.
Na ongeveer 60km kwamen we aan in een klein dorpje met zelfs een supermarktje dus Hélène ging naar binnen voor iets lekkers. Brian vond het leuk als Hélène iets zou uitkiezen. En aangezien Hélène gek is op Snicker-ijs nam ze die zelf mee en een aardbeien-magnum voor Brian. Nou denk je misschien: "het is daar toch koud!" Tja het was niet echt ijsjes weer maar best lekker hoor! En met de laatste noorse kronen kochten we nog een spraytje voor naar de muggen-prik (tegen de kriebel). Nu hadden we nog precies 200kronen over. Mochten we per toeval nog een camping tegenkomen (dat moest toch genoeg zijn!) Want eerlijk gezegd hadden we beiden weinig zin om te gaan wildkamperen in deze regen.
En ja hoor na 70km zagen we een bord: caravancamping en stuga's. Dus wij helemaal blij, want als ze plek hebben ze vast wel plek voor een tentje en hopelijk ook een klein keukentje. Maar 900meter later stond hetzelfde bord, maar was het caravanetje doorgestreepd, ow jeej! Daarbij was het ook een flink heuveltje naar boven, tja wat doen we? Toch maar even gaan kijken! Dus wij naar boven fietsen, we zagen wel wat stuga's maar geen receptie. Zal ik dan maar even gaan aanbellen bij dat huis daar? "zei Hélène". Daar deed een man open en toen Hélène vroeg of ze misschien een plekje hadden voor een tent en misschien een douche? Keek de man een beetje moeilijk, nou zei hij: "ik heb wel een Stuga voor jullie, maar die is nog niet helemaal schoongemaakt. Maar je mag erin hoor voor de helft van de prijs: 200kronen." Nou kwam dat even goed uit: "een bed, keuken en douche ineen!" Voor omgerekend slechts 25euro (en zo vies is het hier helemaal niet!;))

Morgen en overmorgen geven ze nog niet al te best weer op. Maar vanaf vrijdag schijnt het beter te worden en houden we waarschijnlijk 2daagjes rust in Ostersund.


Tot morgen, liefs Brian & Hélène

Ps. foto met bloemen is speciaal voor Oma Jansen gemaakt, Hélène dacht dat ze dat wel leuk zou vinden (en moest gelijk aan haar denken bij deze bloemen).

2 opmerkingen:

  1. hey jullie. nou goed gedacht hoor wat betreft de bloemen, het zijn lupines en zaaien zichzelf uit, van daar dat er in het wild vaak zoveel staan.[je bent een schatje helene]geweldig hoor jullie slaapplaats voor vannacht.en die berichten over beter weer zijn ook niet verkeerd.hoe zit het nu eigenlijk met die muggen beten is er goed spul te koop om te voorkomen dat ze prikken of is er alleen maar iets tegende jeuk.slaap lekker.liefs opa en oma jansen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey, hier alles prima. Ik moet jullie de groeten doen van gina en lee(richard), ze de film I Robot kijken is die leuk?? xxxx van ons allemaal

    BeantwoordenVerwijderen