donderdag 29 juli 2010

Sundsvall - Hedvigsfors 82km

Vanochtend waren we al vroeg wakker want om half 5 was er een regenbui en dan is het senl de voortent dicht anders worden de spulletjes nat. We dachten al gelijk van:'o nee, dit is zeker het begin van het noodweer wat ze opgaven'. Maar toen we een paar uur later wakker werden was er niks aan de hand en was het gewoon droog. De mensen hier schijnen een andere definitie van koud te hebben dan ons. Want wij hadden vanochtend een lange broek en shoftshell. Omdat het gras nog nat was van de regenbui van vannacht besloten we om binnen te gaan ontbijten. Gisteren hadden we weer eens normaal brood kunnen krijgen dus dat ging er wel in, en daarna snel de fiets op. De eerste paar kilometers waren langs de snelweg en na alle rust die we de afgelopen weken gehad hebben is een snelweg naast je toch best wat vervelend. Gelukkig duurde dit maar even en al snel verscheen de eerste supermarkt, dus maar even naar binnen want je weet nooit of je nog iets tegenkomt vandaag. Er was jammer genoeg geen normaal brtood maar er waren wel lekkere verse broodjes dus die maar meegenomen. Ook gelijk maar het avondeten gehaald: fishsticks, wokgroeten en rijst.

Daarna was het alleen nog Sundsvall uitkomen en dan konden we met fietsen beginnen. Want in een grote stad fietsen is toch niet echt geweldig, je weet niet precies waar je naartoe moet, en er is soms wel een fietspad en soms moet je op d weg rijden. Daarnaast rijdt overal ander verkeer dat wel weet waar ze naartoe willen en jou als obstakel zien. Ook moet je nog eens uitkijken of je nergens in of tegen aan rijdt. Dus snel wegwezen uit de stad. En dit lukte heel aardig, het probleem was alleen de fietspaden waar je op moet rijden om niet om ver gereden te worden maar die dan inees weer stoppen en honderd meter verder verdergaan, en dan betekend stoep af, stukje over de weg en stoep weer op. Maar na een goed uur waren we eruit en zaten we op een rustigere weg. We hadden gedacht dat het nu wel wat minder heuvels zouden worden , mede doordat een behulpzame Nederlander in Ostersund had gezegd: 'ooo, dus jullie nemen de vlakke kant van Zweden' en wij zoiets hadden van: 'ja, zou kunnen. Is het vlak daar?. Maar nu bleek juist het tegenovergestelde want me maakten zelfs meer hoogtemeters dan op de Lofoten en dat was echt zwaar fietsen. Dus na 20 kilometer hielden we al pauze en keken we elkaar aan van: 'zwaar he!'. In de supermarkt waren de donuts in de aanbieding dus haden we lekker allebei anderhalve donut (3 halen, 2 betalen). Na een minuut of 20 moesten we toch weer verder en lag de volgende heuvel al weer klaar voor ons, dus maar even terugschakelen en naar boven trappen.
Het landschap vandaag was niet heel interresant, er waren heel veel bomen en weinig watertjes, meren en uitzichten. En als je dan ook nog een flink omhoog gaat, tja waar ga je dan naar kijken? Dan ga je maar naar elanden zoeken tussen de bomen. Zo gezegd, zo gedaan, en zo zaten we allebei kilometers lang naar de bomen te turen op zoek naar zo'n groot bruin beest, helaas hebben we er geen een gezien. Om 12 uur was het dan maar tijd om de vers gekochte broodje te eten. Er was niet echt een leuk plekje te bekennen dus werd het langs de kant van de weg. Na de lunch kwamen we in een plaatsj waar een camping was, maar het was nog maar 2uur en we hadden gisteren een ook al niet al te lange dag gehad dus besloten we om door te fietsen. De volgende camping was wel pas 50 kilometer verder en zouden we waarschijnlijk niet gaan halen. Maar na een kilometer of 30 zou er een badplaatsje zijn, en aangezien we daar goede herinneringen aan hdden van 2 dagen geleden zouden we daar wel eens gaan kijken.
Het weer was nog steeds goed en we hadden meewind, alleen de zon was nergens te bekennen. Maar we konden wel lekker de hele dag in onze t-shirts rijden want daar was het wel warm genoeg voor, behalve als je pauze hield toch maar een jasje aan. Het was nog steeds erg zwaar fietsen en dat betekent dat er veel pauze gehouden wordt, zo ook na een kilometer of 70. En daar zaten we even lekker in het gras en lagen even lekker in het gras, en toen Brian rechtop ging zitten zat de hele achterkant van zijn shoftshell onder de vieze rotzooi. Echt heel vies, maar Hélène kon de lol er wel van in zien en zei:'hahahahh, er zit elandenkots op je shoftshell'. Maar even later was ze wel zo lief om ht schoon te maken en gelukkig ging het eruit. Hierna was het nog 10 kilometer naar het badplaatsje en die gingen razendsnel voorbij want we kregen zomaar ineens een afdaling van 6 kilometer. Daar haalde Hélène voor het eerst in haar leven een snelheid op de fiets van boven 60km/p/u, 61,6 om precies te zijn. Brian verbeterde ook zijn record naar 66,5km/p/u. Dit was trouwens niet gevaarlijk want het was een lange rechte wegnaar beneden. Het badplaatsje was nog 1 kilometer van de route af maar toen we daar aankwamen hadden we weer en mooi wildkampeerplekje gevonden. Er was een steiger, twee potten en twee omkleedhokken. Ook zagen een heel vreemd rupsachtig beest voorbij kruipen (zie foto).
De lucht begon er langzaamaan dreigend uit te zien dus was het snel de tent opzetten en een duik in het water nemen. Toen we ons aan het afdrogen waren begonnnen de eerste druppels al te vallen, gelukkig hielden ze zich nog even in zodat we de tijd hadden om alle kookspullen naar het herenomkleedhok te brengen, wat omgetoverd was te koken. Toen we daarna aan het koken en eten waren barstte de bui in alle hevigheid los. Dit duurde gelukkig niet lang zodat we de hele avond op de steiger konden zitten lezen, de blog typen en naar vissende vissen. Ook zagen we zelfs een bever voorbij zwemmen, allemaal heel mooi. Het internet was helaas wel drama want we zijn al vanaf 7uur bezig om deze blog te plaatsen (nu 9uur) maar we hopen dat hij er nu staat.
Tot morgen!

1 opmerking:

  1. hey
    Ja hij is er nu, heb er op zitten wachten,ik wil bijna mn mandje in .mooi mee genomen een droge dag .best weer veel km met al die hoogtes. ben overgens erg blij dat boven de 60 km per uur niet gevaarlijk is op de fiets.slaap lekker .lieve gr opa en oma.

    BeantwoordenVerwijderen