dinsdag 27 juli 2010

Ange - Holm 94km

Daar zijn we weer!




Vanochtend wakker geworden zonder getik op de tent, dus dat betekent: droog! En dat is wel zo fijn, want dan kan je zonder een nat hoofd of kleren uit de tent kruipen. Het zonnetje scheen niet maar dat zou snel komen (dachten we). Het brood was op en we waren gisteren geen supermarkt tegen gekomen, dus ons ontbijt bestond uit muesli voor Brian en brinta voor Hélène. Dit in samenstelling met melk (gemaakt van melkpoeder) en dat is ook wel een stevig ontbijt. Om 10 over 9 zaten we op de fiets en na 10minuten waren we er al weer af want er moesten boodschappen gedaan worden, en weer voor 2 dagen want we zouden vanavond weer wildkamperen. Het boodschappen doen gaat ook steeds sneller omdat we een beetje de indeling van de Zweedse supermarkten weten. Het blijft wel altijd zoeken naar het vlees, want dat ligt hier niet zo heel veel want ze vangen veel zelfs vis wat ze opeten. Maar na een klein half uurtje waren we klaar en om 10 uur kon de fietsdag dus beginnen.


Bijna voor het eerst deze vakantie draaide we een bocht om en zagen geen berg of afdaling, nee we zagen een vlakke weg. En niet zo maar even nee zover we konden kijken. En dan merk je eigenlijk pas hoeveel kracht we in onze benen hebben gekregen in de afgelopen 5 weken! Dus het schoot lekker op, en binnen een uur hadden we al 20 kilometer op de teller staan. Dus maar een pauze inlassen. De zon was ondertussen zijn best aan het doen om de wolken aan de kant te duwen/schijnen maar dit lukte nog niet echt, waardoor onze lange broeken en lange mouwen shirten aanbleven. We hadden bij de supermarkt een lekkere donut gekocht en dat ging er wel in. We besloten lekker te genieten van de pauzes vandaag want het regende niet en de beestjes hadden we blijkbaar in het Noorden achter gelaten want die zijn de afgelopen dagen ook bijna nergens te bekennen. Dus na een half uur en een paar potjes kaarten gingen we weer verder.



We reden vanochtend door een heel ander landschap dan we gewend zijn. Er staat nu bijna iedere paar honderd meter wel een huis en aan de andere kant van de rivier waar we langs reden was zelfs een snelweg. Er waren ook weinig bomen meer te zien langs ons en konden vaak ver kijken wat ook wel eens afwisselend is in plaats van de hele dag tegen bomen aan te kijken. Iets na 12en begon de maag weer te rommelen en was het tijd om te eten. De vers gekochte broodjes werden bovengehaald en werden lekker belegd met kaas. Er is hier helaas weinig normaal brood te krijgen, het is of houdbaar brood of broodjes. En aangezien wij (vooral Hélène) een afkeer heeft van houdbaar brood wordt het toch vaak broodjes of crackers maar nooit houdbaar brood. Het brood is trouwens ongeveer het enigste supermarkt-item wat duurder is dan in Noorwegen, want daar had je het gesubsideerde brood voor minder dan een euro. Ons lunchplaatsje was tegenover een supermarkt en we kwamen erachter dat we de rijst waren vergeten in de vorige supermarkt, dus dan toch maar weer een supermarkt in. En dan sta je voor het rijstschap en dan hebben ze alleen maar kilo zakken en heel veel verschillende smaken. Uiteindelijk zijn voor de kilo-zak basmati rijst gegaan, dit kwam mede door Brian zijn vader die altijd zegt als we basmati rijst eten: 'wat is deze rijst toch lekker hé! Dit vind ik nou veel lekkerder dan ander rijst'.



Na de lunch en supermarkt gingen we weer verder en verlieten we de weg langs de rivier. En dat betekende ten eerste dat we omhoog gingen en ten tweede dat het landschap veranderde. De bomen en de meren die we al zoveel in Zweden gezien hebben kwamen weer terug. Het is echt wel heel leuk om s'middags een heel ander landschap te hebben dan s'ochtends. Het leek nu echt of we opeens in een hele andere wereld waren. De drukte was weg en we reden zo af en toe langs een meertje. Het was bijna windstil dus het water weerspiegelde de hemel wat mooi was om te zien. Na 70 kilometer kwamen we langs een camping en het was al 3uur, dus meestal gaan we dan de camping op maar nu was het zo lekker weer dat we nog even een paar uur wilde doorfietsen en we zouden wel zien waar we zouden slapen. Even later kwam de zon dan eindelijk door en trok Hélène zelfs voor de tweede keer deze vakantie haar korte broek aan!



Op de kaart hadden we al gezien dat er na ongeveer 95kilometer een zwemplaatsje was en deze plaatsjes doen het altijd goed als wildkampeerplekje. Er is meestal alles wat je nodig heb, water om te wassen, een pot, een tafel en vaak ook nog een speeltuintje;). En zo was het zwemplaatsje ook precies toen wij erlangs kwamen dus besloten we er ons tentje opzetten. Maar niet voordat we zelfs even heel snel gezwommen hadden en lekker in de zon gelegen. Daarna hebben lekker nasi gegeten (met de basmati-rijst, lekker hor!). Tijdens het eten werden we vergezeld door een aantal Zweden die even een frisse duik wilden nemen. Het was best grappig om aan te zien dat deze mensen gewoon even rustig gingen zwemmen en een hele tijd in het water bleven liggen en staan, terwijl wij erin sprongen en heel snel er weer uitwilde omdat het toch echt koud is! Maar er moet wel bijgezegd worden dat de Zweden wel wat meer zwembandjes hadden.



En nu zitten we nog steeds lekker buiten en begint langzaam de zon onder te gaan. De zon gaat hier per dag 12 minuten eerder onder dus we moeten maar snel naar het zuiden, anders zitten we straks s'avonds al in het donker.


Tot morgen weer!

3 opmerkingen:

  1. hoi,

    dat"met het zuiden en langer licht" gaat echt nog niet op dat gaat pas spelen na september dus als het jullie om het licht gaat ga dan maar weer terug naar het noorden ipv het zuiden!
    kokosmakronen!!!
    leuke foto's
    lekker hoor even zwemmen en ik zie dat je (Helene)het best een beetje warm hebt gehad vandaag

    gr van ons

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hey
    wat fijn zeg dat mooie weer ,hou het vast hoor.
    bij ons bijna geen zon gezien vandaag 20 gr.en de berichten zijn voor de verdere week het zelfde.
    jammer hoor dat er zo weinig vers brood te koop is ,dat zou ik ook erg missen.wat kokosmakronen betreft ook best lekker toch? lieve gr opaen oma j

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo, lekker he die rijst maar het is pandanrijst ipv van basmati maar die is ook lekker hoor en gezond. Fijn dat het weer het vandaag goed heeft gedaan. xxx van ons

    BeantwoordenVerwijderen