zondag 11 juli 2010

Bodo - Misvaer 72km

Hallo allemaal!

Gisteravond de hele avond doorgebracht in onze tent in verband met de kou maar toen we dan vanochtend wakker werden voelden het best lekker aan. Toen Brian voor het eerst naar buiten ging scheen er al een waterig zonnetje maar er was toch nog veel bewolking. Dus voorzichtig hoopte we dat we vandaag dan eindelijk de zon zouden zien. En ja hor, je gelooft het niet maar na het ontbijt was de zon doorgekomen en zou ons de rest van de dag niet meer verlaten:D!

We moesten de eerste 20km nog over een stuk snelweg volgens de kaart maar dat viel heel erg mee, want er was een mooi fietspad naast gelegd. Het probleem met de fietspaden hier in Noorwegen is wel, dat ze opeens doodlopen of bij een huis uitkomen. We hebben al een paar keer gehad dat we op een fietspad reden en dat het fietspad dan opeens niet meer langs de weg liep, nou kan gebeuren denken we dan altijd. Maar dan staan we soms opeens voor een huis of loopt de weg dood. Niet ideaal want dan moet je weer helemaal terug rijden. Maar goed dat was vandaag gelukkig niet het geval en het fietspad bleef netjes langs de weg lopen. Na goed 20km sloegen we rechts naar een rustige weg, waar we lekker naast elkaar konden fietsen. De zon had ons ondertussen al flink op gewarmt en naar boven toe was het zelfs een beetje zweten! De koffiepauze hielden we aan een klein schattig strandje, waar we (veel te) lang bleven zitten.


We rijden nu richting het oosten naar Zweden waardoor we de zee achter ons laten. Wel zien we een deel van de zee nog, in de vorm van de fjorden die hier aanwezig zijn. De bijna loodrechte rotswanden steken uit de zee, waar soms nog zelfs een weg langs gemaakt is, waar wij dan rijden. Geheel onverwachts voor Brian staken toch weer de rendieren hun neus boven het gras uit. Dus het eerst volgend wat Hélène dan doet is: 'ahhh, ze zijn zo lief, ik wil echt een foto maken', dus stoppen, foto maken, nog een foto maken en blijven kijken Waarop Brian reageert dat het net koeien zijn en we in Nederland ook nooit stoppen als Brian een foto van een koe wil gaan maken.

We hielden lunchpauze bij een brugje boven een beekje (was niet zo mooi als het klinkt). Omdat het vandaag zondag was en de meeste supermarkten dan gesloten zijn hadden we geen vers brood maar weer eens Wasa-crackers, wel met kaas en komkommer zelfs! Ze hebben hier in Noorwegen uberhaupt nog nooit van koopzondagen gehoord, want bij toeval hadden we de twee rustdagen die we hadden allebei op zondagen en elke keer als we dan naar de stad rijden is alles gesloten. Dus vandaag, onze eigenlijke rustdag, besloten we maar door te fietsen in plaats van in weer een complete dichte stad rond te lopen en ons te vervelen. Na de lunch kregen we een 6km lange klim, en dat valt niet echt lekker als de benen net rust hebben gehad en de maag vol zit. Maar op 250meter hoogte kregen we een onwijs mooi uitzicht over de omgeving. Daarna bleek hoe steil wij omhoog waren gereden dat het ook zo steil naar beneden ging dus dat was dolle pret! Een nieuw snelheidsrecord werd door beide gevestigd, Brian haalde zelfs bijna 65km/p/u, en dat was niet gevaarlijk! De auto's mochten maar 60km/p/u op de weg dus Brian reed de hele afdaling achter een auto waar zelfs een jongetje naar hem ging zwaaien.

Daarna hielden we even pauze bij een informatieboord. En we besloten ons plan om meer dan 90km te laten varen en over 15km een camping op te zoeken. Dit omdat er richting Zweden steeds minder campings zijn en de afstanden steeds groter worden. Ook was het al bijna 3uur en door het toch wel zware fietsen we niet heel hard vooruit kwamen vandaag. Van daar gingen van rustig weg naar nog rustigere weg. Op de kaart bij het informatieboord stond zelfs aangegeven dat het een doodlopende weg was maar op de kaart en op de GPS stond gewoon dat er een weg was. Dus wij gingen vol goede moed de weg in. Er reed geen enkele auto, er zaten heel veel gaten in de weg en er groeide zelfs gras tussen het asfalt. Na een kilometer of 6 (de weg van in totaal 12km lang) lag er opeens een puinwaaier (heel veel naar beneden geschoven rotsen) midden op de weg. Dus ja daar stonden we dan. Brian vond teruggaan geen optie omdat dat een omweg van meer dan 10km was. Dus wat doe je dan, je sleept de fietsen erover heen. En dan maar weer verder, maar nog geen honderd meter verder was er een wegblokkade, weer fietsen er overheen. En toen nog een paar hele diepe kuilen en grote stenen over en toen waren we weer op een normale weg. Toen maar even uitgerust in de zon, appeltje, koekje en chocola gegeten en toen naar de camping.

Voordat we naar de camping gingen toch maar even checken of de supermarkt echt dicht was. Maar dat was hij jammer genoeg. Gelukkig komen we morgen hoogstwaarschijnlijk nog een supermarkt tegen want ons proviand moet nodig aangevuld worden. Op de camping aangekomen bleek deze dicht te zijn, althans dachten we, maar er hing een briefje dat je kon bellen en dat er dan iemand aankwam. Dus wij dat telefoonnummer gebeld en die vrouw zei dat we maar een plaatsje moesten zoeken en dat ze ons vanzelf zou vinden. Dus wij een plekje bij een (overdekte!) tafel gevonden en de tent opgezet. Maar van die vrouw bleek geen spoor te bekennen. Maar even later belde ze weer en legde wij uit waar wij zaten. En ja hor, daar kwam ze dan. Daarna heerlijke vis met rijst en groente gegeten en nog even met Brian zijn ouders gebeld, wat heel leuk was!

Nu begint het heel hard te waaien, we kregen net ook een stormalarm op Brian zijn horloge, dus we hopen dat we het nog even droog houden.

Tot morgen!

10 opmerkingen:

  1. Hey Helene en Brian.wat fijn dat de zon er was vandaag.bij ons nog steeds warm maar iets minder dan gisteren. 0pa kijkt voetbal maar ik vind dit leuker ,kijk zo af en toe wel even.is nu bijna rust en nog geen doelpunt. kunnen jullie het ook volgen?leuke slaap plek zo te zien.hopelijk morgen weer mooi weer voor jullie.liefs opa en oma jansen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey,

    Laatste minuten van de verlenging scoort Spanje - alles voorbij - wat een deceptie!! Het was een wedstrijd met verschrikkelijk veel gele kaarten - echt om alles werd gefloten. Hij gaf oranje elke keer voor alles geel, de spanjaarden bleven helaas wat vaker gespaard. En toen die laatste minuten - hartverscheurend!!
    We waren op het Museumplein - t was er druk!! - maar erg leuk om mee te maken. Wel jammer dat ze dan niet winnen - want het feest was dan echt pas compleet! - nu compleet brak op mn werk - was toch wel laat thuis..

    @ Helene - girlpower!! - je kunt het! -Binnenkort fiets je Bri er iedere dag uit 8) Ik ben blij te zien dat jullie elkaar door de moeilijke momentjes heen trekken!

    Ik zal ff vanaf vrijdag de tourupdates plaatsen - of heb je die zelf al opgezocht? Ik zet ze voor de zekerheid maar neer - dan kun je lekker lezen!

    xxx Ris!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Update: vrijdag 9 jul 2010, 20:46

    Mark Cavendish van Team Colombia heeft voor de tweede dag op rij de etappezege in de Tour de France voor zich opgeëist. De Brit was in de zevende rit over 227,5 kilometer, van Montargis naar Gueugnon, opnieuw de snelste in de massasprint.

    Drie man probeerden de langste etappe te kleuren: Sebastian Lang, Rubén Perez Moreno en Mathieu Perget. Ze kregen een maximale voorsprong van acht minuten, mochten urenlang vooruit rijden, maar konden een oersaaie rit niet voorkomen.

    De hergroepering vond plaats op tien kilometer van de meet. In de slotfase was er veel gedrang vooraan in het peloton. Garmin leek de ultieme trein te sturen voor Tyler Farrar, die na zijn blessure weer mee kon doen om de zege, maar in de laatste meters was het Columbia dat wederom toesloeg.

    Fabian Cancellara behield zijn gele trui. In de top van het klassement veranderde niets. In het puntenklassement naderde Alessandro Petacchi, die als derde over de finish kwam, leider Thor Hushovd tot op vier punten. De Noor kwam pas als tiende over de meet.

    "Heel zware dag"
    Cavendish boekte zijn twaalfde etappezege in de Tour. "Het was heel, heel zwaar vandaag", zei de Brit na afloop. "Het was op en af. Maar we hielden alles samen op het einde en het is weer gelukt."

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Update: zaterdag 10 jul 2010, 18:56

    Sylvain Chavanel heeft de zevende rit in de Tour gewonnen. De Fransman kwam, net als bij zijn zege in de tweede rit in Spa, solo over de streep en heroverde het geel op de Zwitser Fabian Cancellara.

    De etappe door het middengebergte van de Jura, met een pittige slotklim, begon net zoals de laatste drie dagen met een groep vroege vluchters. Jerome Pineau kon zijn voorsprong in het bergklassement flink uitbouwen, maar Knees, Hondo, Dumoulin en Perez Moreno hielden er niets aan over.

    Pineau hield het het langst vol. Pas op de slotklim moest hij passen, maar zijn ploegmaat Chavanel nam het stokje over. Rafael Valls (Footon) ging nog achter Chavanel aan, maar de vogel was al lang gevlogen.

    Middengebergte
    Kort na enen begonnen 187 renners in Tournus aan de 165 kilometer lange zevende rit in de Tour door het middelgebergte in de Jura met een pittige slotklim naar de finish in Station des Rousses.

    Niet gehinderd door het gegeven dat de afgelopen drie dagen een vluchtgroep op de valreep weer werd ingelopen, togen al direct na de start vijf man erop uit.

    Vooral de aanwezigheid van Perez Moreno voorin was opmerkelijk, want hij maakte vrijdag ook deel uit van een kopgroep en die werd na 215 km weer opgeraapt. De vijf, met verder Hondo, Dumoulin, Knees (de hoogstgeklasseerde koploper op de 44ste plaats) en bergtruidrager Pineau, hadden razendsnel acht minuten te pakken.

    Spekkoper
    Vooral Pineau was spekkoper in de kopgroep, want zonder enige tegenstand mocht hij 21 punten pakken op de eerste vier beklimmingen van de dag.

    Toen Bbox-Bougyues (de ploeg van Voeckler en Fédrigo) zich begon te roeren, liep de voorsprong van de koplopers mondjesmaat terug. De vijf bereikten nog wel samen de top van de vierde van zes colletjes, maar op de Croix de la Serre, de vijfde col, moesten Moreno, Knees en Dumoulin passen.

    Hondo en Pineau hielden stand en rondden samen, met opnieuw Pineau voorop, de Serre. Ze lagen met alleen de slotklim voor de wielen aan de top een minuut voor op een groep achtervolgers met onder anderen Cunego, Chavanel, Voeckler, Gárate en Lloyd.

    Licht uit
    Ook bij Hondo ging het licht uit, waardoor Pineau alleen overbleef, maar niet voor lang. Een groep renners was kort voor de slotklim al weggesprongen uit het peloton en kwam rap naderbij.

    Toen die groep, met Cunego, Lloyd, Valls, Voeckler, Perget en Chavanel, hem bijna te pakken had, demarreerde Chavanel, de ploegmaat van Pineau bij Quick-Step. De Fransman, winnaar van de tweede etappe, keek hem kort aan en stoof toen weg.

    Valls ging nog achter hem aan, maar echt dichtbij geraakte de 23-jarige Spanjaard niet, al werd hij nog wel tweede, net voor Raborenner Juan Manuel Gárate. Fabian Cancellara kwam na een dikke veertien minuten binnen en moest, net als na rit twee, zijn gele trui bij Chavanel afgeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. zondag 11 jul 2010, 17:41

    Andy Schleck (Saxobank) heeft de eerste bergrit in de Tour gewonnen.

    De 25-jarige Luxemburger was de sterkste in de achtste etappe, over 189 kilometer van Station des Rousses naar Morzine-Avoriaz. Cadel Evans nam het geel over van Sylvain Chavanel.

    In een hectische rit vol valpartijen (onder anderen Evans, Pineau en twéémaal Armstrong) hielden Moerenhout, Moinard en Aerts uit een kopgroep van zeven lang stand.

    Op de lange slotklim was het met de drie gedaan. Chavanel en Armstrong hadden eerder op de Ramaz, de eerste echte berg, al moeten passen en werden op grote achterstand gereden.

    Demarrage Gesink
    In de laatste kilometers naar Avoriaz waren alleen de sterksten over. Nadat Bradley Wiggins uit de eerste groep gelost was, gingen twaalf renners strijden om de ritzege.

    In die groep leek Rabobank-renner Robert Gesink, net als Denis Mentsjov, geen grootse indruk te maken, maar op twee kilometer van de streep plaatste de Nederlandse klimmer een indrukwekkende demarrage. Die werd beantwoord door Samuel Sánchez, die kort daarop hetzelfde deed toen Andy Schleck aanzette. Dit duo wist weg te blijven, hoewel Gesink daarachter het tempo moordend hoog hield. Favoriet Alberto Contador kon daarbij niet overtuigen.

    Schleck, vorig jaar tweede achter Contador, wist voor het eerst een Tour-etappe op zijn naam te schrijven. Wiggins verloor 1.45, Armstrong tien minuten méér.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heey!

    Zoo, ik ben weer helemaal bijgelezen!
    Wat een mooie foto's hebben jullie gemaakt zeg!! Ik ben nu al benieuwd naar de volgende Picasa-update.

    En wat ziet jullie laatste campingplaatsje er gezellig uit!! Is het nog erg gaan stormen? Of viel het mee? Ik hoop het!

    En hebben jullie het WK nog kunnen luisteren? Stiekem hoop ik van niet... Aan dat drama hebben jullie anders niet veel gemist..... Wat een wedstrijd!

    Nou nog een paar daagjes en dan ga ik ook lekker op vakantie! Komt goed uit, want hier regent het inmiddels ook.. ;)

    Tot spreeks!! :D

    Liefs, Caroline xx

    BeantwoordenVerwijderen
  8. hoi,
    ja wij lopen wel een beetje achter met de reacties heel gaaf campingplekje en ja jullie mogen wel een beetje warmte van ons hebben, want hier morgen 33graden!!
    En vandaag hebben we novgerod bezocht en dat was erg leuk.
    en hebben jullie al veel beren,elenden,bevers, rendieren of andere wilde dieren gevangen? Leo heeft al een vos (dood) gierzwaluw (bijna dood) en een vis (5cm heel zwak) gevangen. Leo de echte russische jager!!!
    groetjes van Leo Jager Rian Ruta Edwin

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Kijk Bri - van Leo de Jager kun jij misschien nog leren - mochten jullie iets schieten, vangen (met de blote handen) dan willen we natuurlijk wel foto's haha!! :P:P

    Garoetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Helene,
    Leuke blog hoor,ik lees het bijna elke dag.
    Erg leuk om jullie avonturen te lezen.
    Vooral leuk om de foto´s te zien.
    Ik wens jullie nog veel plezier met de reis.
    Ik blijf jullie volgen en zal nog wel van me laten horen hier.

    Groetjes,

    Michelle.

    BeantwoordenVerwijderen